Bitcoin Halving 2024: Klíčové informace a dopady

Tomáš Rohlena - 26.04.2024 23:04:06

Bitcoin Halving 2024: Klíčové informace a dopady Zdroj: Depositephotos.com
Portu Gallery
Portu Gallery
Tak trochu jiná ivestice? Investice do umění přes Portu Gallery.

Co je to halving Bitcoinu?

Klíčové poznatky

  • Halving Bitcoinu nastává, když se odměna za těžbu Bitcoinových transakcí sníží na polovinu.
  • Halving snižuje míru, jakou jsou vytvářeny nové mince, a tím snižuje dostupné množství nového zásobníku.
  • Bitcoin měl naposledy halving 19. dubna 2024, což vedlo k odměně za blok ve výši 3,125 BTC.

Halving Bitcoinu nastává, když se odměna za těžbu Bitcoinu sníží na polovinu. Zhruba každé čtyři roky se v blockchainové síti otevře dalších 210 000 bloků, což je standard nastavený tvůrci blockchainu, aby se postupně snižovala míra, jakou je kryptoměna uvedena na trh.

První odměna byla 50 bitcoinů. Předchozí data halvingu byla:

  1. listopadu 2012 na 25 bitcoinů

Příští halving se očekává v roce 2028, kdy odměna za blok klesne na 1,625 BTC.

K dubnu 2024 bylo v oběhu zhruba 19,69 milionu bitcoinů, zbývalo tedy jen asi 1,31 milionu uvolnit prostřednictvím odměn za těžbu.

Poslední halving se očekává v roce 2140, kdy počet bitcoinů v oběhu dosáhne teoretického maximálního zásobníku 21 milionů.

Základy sítě Bitcoin

Základní technologie Bitcoinu, blockchain, se skládá ze sítě počítačů (nazývaných uzly) provozujících software Bitcoinu a udržující částečnou nebo úplnou historii transakcí na jeho síti. Každý plný uzel obsahuje celou historii transakcí v Bitcoinu a je zodpovědný za schválení nebo zamítnutí transakce v síti Bitcoinu. K tomu uzel provádí kontrolu platnosti transakce. Tyto kontroly zahrnují zjišťování správných validačních parametrů a dodržování maximální délky transakce.

Každá transakce je schválena samostatně. Mluví se o tom, že k tomu dochází pouze poté, co jsou schváleny všechny transakce v bloku. Po schválení se transakce připojí k existujícímu blockchainu a rozešle se ostatním uzlům.

Přidání dalších počítačů (uzlů) do blockchainu zvyšuje jeho stabilitu a zabezpečení. K 19. dubnu 2024 se odhaduje, že na síti Bitcoinu běželo 19 329 uzlů. I když se kdokoli může účastnit sítě Bitcoinu jako uzel, za předpokladu, že má dostatek úložného prostoru pro stažení celého blockchainu a jeho historie transakcí, nikoli všichni z nich jsou těžaři.

Základy těžby Bitcoinu

Těžba Bitcoinu spočívá ve využití počítačů nebo specializovaného těžebního hardware pro účast na Bitcoinové síti blockchain jako procesory a validátory transakcí. Těžaři získávají odměny a poplatky z transakcí.

Bitcoin používá systém zvaný důkaz práce (PoW) pro ověřování informací o transakcích. Označení důkaz práce je dáno tím, že nalezení řešení kryptografické hádanky vyžaduje čas a energii, což slouží jako důkaz vykonané práce.

  • Termín těžba se používá ve smyslu získávání drahých kovů
  • Blok plný transakcí je uzavřen a odeslán do těžební fronty
  • Těžaři konkuruji o nalezení čísla s hodnotou menší než cílová hodnota

Těžba potvrzuje legitimitu transakcí v bloku a otevírá nový. Uzly poté transakce dále ověřují v sérii potvrzení. Tento proces vytváří řetězec bloků, které obsahují informace, a formují tak blockchain.

  • Ověřování transakcí a neměnitelnost je primárním záměrem sítě blockchain a mechanismu konsenzu
  • Odměna v Bitcoinech je vedlejším produktem těžebního procesu, který působí jako stimul pro účast na zajišťování blockchainu

Úspěšní těžaři, kteří naleznou správné řešení, získávají:

  1. Subvenci: fixní množství Bitcoinů, které průběžně klesá
  2. Poplatky z transakcí: součet poplatků za všechny transakce v bloku
  3. Celkový výnos: součet subvence a transakčních poplatků

Ziskovost těžařů závisí na průběžném hledání optimální rovnováhy mezi náklady na těžbu a odměnami získanými ze zabezpečení sítě.

Dopady halvingu Bitcoinu

Inflace

Jedním z hlavních důvodů pro snížení odměn je řešení problému inflace. Inflace je pokles kupní síly měny. V USA se inflace měří podle nákladů na nákup košíku zboží. Existuje přijatelná míra inflace, která se považuje za dobré pro ekonomiku, obvykle 2 %, ale tento údaj je spíše cílem, který si stanovují centrální banky, než dosažitelnou hodnotou.

Halving Bitcoinu má zabránit inflačním dopadům na jeho hodnotu snížením odměn a udržením vzácnosti. Tento mechanismus však neochrání uživatele Bitcoinu před inflačními dopady fiat měny, na kterou musí být převedena, aby mohla být použita v ekonomice.

Dosažené zisky týkající se tržní hodnoty mohou obsáhnout ochranu proti inflaci pro investory, nicméně tomu tak není pro zamýšlené použití kryptoměny jako platební metody.

Poptávka

Protože halving zmenšuje počet nových Bitcoinů, zvyšuje se obecně poptávka. Toto lze pozorovat, když se podíváme na cenu Bitcoinu po každé předchozí události snižování - obvykle vzrostla.

Investování

Bitcoin nebyl určený pro investice. Byl zaveden jako platební metoda, která se snažila odstranit potřebu regulátorů nebo třetích stran při transakcích.

Stal se populárním u investorů poté, co si všimli, že existuje potenciál pro zisky. Investoři se vrhli do nového prostoru aktiv, což vytvořilo poptávku, kterou tvůrci kryptoměny možná nečekali. Pro investory činí poloviční snížení dodávky nových mincí příslib zvýšení investiční hodnoty, pokud budou dopady události stejné.

Těžba

Těžaři jsou jednotlivci, skupiny nebo firmy, které se soustředí na těžbu z hlediska ziskovosti. Když jsou nové Bitcoiny rozdělovány, těžař(ři) získávají výrazné zisky. Jak se cena Bitcoinu postupem let měnila, zůstala lukrativní činností. Pokud by tomu tak nebylo, velké těžební podniky by nepokračovaly v provozu.

Avšak snížení odměn za těžbu znamená menší ziskovost pro těžaře, pokud se ceny nezmění nebo neklesnou. Velká těžební zařízení potřebná k udržení konkurenceschopnosti vyžadují obrovské množství peněz a energie. Těžební technika a zařízení potřebují údržbu a lidi, kteří ji provádějí. Také potřebují zlepšit svou těžební kapacitu, aby udržovali svou pozici v odvětví.

Například Marathon Digital Holdings, jedna z největších těžebních firem na světě, zvýšila své bitcoinové rezervy na 16 930 a svůj počet Bitcoin těžařských strojů na 231 000 v únoru 2024. Tím se zvýšila jejich těžební kapacita na 28,7 biliónu hashů za sekundu (cca 5 % celkové těžební kapacity k 19. dubnu 2024).

Zvýšení výrobní kapacity a rezerv bylo pravděpodobně kvůli očekávání halvingu v dubnu 2024 a množství těžebního výkonu, které je nutné udržet konkurenceschopnost a mít dostatečnou likviditu na financování provozu.

Pro menší těžaře znamená snížení odměn menší šance. Těžaři, kteří jsou součástí těžební skupiny, pravděpodobně zaznamenají menší odměny, i když se ceny zvýší - odměna se snižuje na polovinu, ale cena Bitcoinu se pravděpodobně zdvojnásobí, aby udržela stávající ziskovost, pokud nedojde k nějaké výrazné tržní události.

Proč se Halvingy odehrávají méně často než každé 4 roky?

Algoritmus těžení Bitcoinu je nastaven tak, aby se nové bloky objevily jednou za 10 minut. Některé bloky trvají déle, jiné kratší dobu. To může zkrátit nebo prodloužit dobu potřebnou k dosažení dalšího halvingu. Například, pokud by bloky průměrně trvaly 9,66 minut, dosažení 210 000 vyžadovaných bloků by trvalo asi 1 409 dní (čtyři roky = 1461 dní, plus jeden den pro přestupný rok).

Co se stane, když nezbývají žádné bitcoiny?

Kolem roku 2140 se očekává těžba posledního bitcoinu. Avšak odměna za těžbu se každých 210 000 bloků snižuje na polovinu, až bude mít hodnotu jednoho satoshi (0,00000001 bitcoinu) a celkový počet Bitcoinů v oběhu dosáhne 21 milionů. Satoshi je nejnižší jednotka Bitcoinu, kterou nelze rozdělit.

Shrnutí halvingu

Ve světě kryptoměn působí události jako je halving bitcoinu velkým vlivem na trh a jeho hráče. Počet nově vytvořených bitcoinů se po každém halvingu snižuje, což ovlivňuje těžaře a tržní hodnotu bitcoinu. Tato situace klade důraz na přizpůsobení se a pružnost v krypto komunitě.

HalvingPočet bitcoinů za blok
200950
201225
201612.5
20206.25
20243.125

Těžaři čelí značným výzvám, protože halving snižuje jejich zisky. To vede k možné konsolidaci v jejich řadách, když se menší hráči stahují z trhu či jsou pohlceni většími subjekty. Tuto situaci je důležité považovat za jeden z dopadů na dlouhodobý potenciál a hodnotu digitální měny.

Na druhou stranu, halving bitcoinu může přinést příležitosti pro obchodníky a investory, kteří jsou schopni prozkoumat proměny trhu kryptoměn a možná získat lepší porozumění hodnotě tohoto digitálního aktiva. Výzvy spojené s adopcí kryptoměn, omezenou likviditou a regulacemi představují rizika, která by měla být při pohledu na krypto trh zohledněna.

Mexc
Mexc
Vytvoř si účet na kryptoburze MEXC a a získej slevu 10% na poplatky ještě dnes.
Sdílet na sociálních sítích:  

Buďte první, zatím není komentář pro téma Bitcoin Halving 2024: Klíčové informace a dopady

Přidat komentář

Podobné články jako je tento:  

Představení kryptoburzy MEXC
Představení kryptoburzy MEXC

(Aktualizace: 27.10.2023) Kryptoměnové trhy a burzy se staly v posledních letech nepostradatelnou so...

Přehled a rizika investice do akcií, měn, kryptoměn a futures
Přehled a rizika investice do akcií, měn, kryptoměn a futures

(Aktualizace: 25.10.2023) Investování je klíčovým nástrojem pro růst kapitálu a ochranu před inflací...

Bitcoin dosáhl nového cenového rekordu $69.350, to je cca 1.620.709,- Kč
Bitcoin dosáhl nového cenového rekordu $69.350, to je cca 1.620.709,- Kč

(Aktualizace: 05.03.2024) Dne 5. března 2024 se Bitcoin (BTC), nejpopulárnější a největší kryptoměna...

Akcie Coinbase zpětinásobily svoji hodnotu. Proč by mohly růst dále?
Akcie Coinbase zpětinásobily svoji hodnotu. Proč by mohly růst dále?

(Aktualizace: 13.03.2024) Coinbase, jedna z nejžhavějších akcií posledního roku, má podle některých ...

Spekulace o tom, zda je snížení odměn v bitcoinové síti (halving) již zahrnuto v současných cenách
Spekulace o tom, zda je snížení odměn v bitcoinové síti (halving) již zahrnuto v současných cenách

(Aktualizace: 14.03.2024) Bitcoin nedávno dosáhl nových maxim, přičemž hlavní kryptoměna zaznamenala...

Pohled na jednu z největších kryptoměnových burz na světě Binance
Pohled na jednu z největších kryptoměnových burz na světě Binance

(Aktualizace: 02.11.2023) Binance, založená v roce 2017, se během krátké doby stala jednou z největš...

Kryptoměny opět v hledáčku českých miliardářů
Kryptoměny opět v hledáčku českých miliardářů

(Aktualizace: 22.11.2023) Ceny kryptoměn, i když stále nižší než před dvěma lety, signalizují nový t...

Technická analýza grafu. Co je   resistance? Co je support?
Technická analýza grafu. Co je resistance? Co je support?

(Aktualizace: 01.02.2024) Základní kameny technické analýzy Support a resistance (dále jen S/R) j...

Bitcoin stoupl nad 45 000 dolarů poprvé za více než rok, z důvodu  rostoucích nadějí na ETF
Bitcoin stoupl nad 45 000 dolarů poprvé za více než rok, z důvodu rostoucích nadějí na ETF

(Aktualizace: 02.01.2024) Kryptoměny měly na začátku roku 2024 silný start, zejména Bitcoin, který v...

Bitcoin se vyšplhal nad $60.000. Je blízko k historickému maximu.
Bitcoin se vyšplhal nad $60.000. Je blízko k historickému maximu.

(Aktualizace: 28.02.2024) Cena bitcoinu ve středu překročila 60 000 dolarů, zatímco kryptoměny pokra...

Bitcoin má hodnotu přes $47800 a testuje nedávná maxima
Bitcoin má hodnotu přes $47800 a testuje nedávná maxima

(Aktualizace: 12.02.2024) Bitcoin a další kryptoměny se v pondělí pohybovaly v nejistotě, přičemž ne...

Jak tržní dynamika ovlivňuje nejznámější kryptoměnu Bitcoin a jeho cenové cykly
Jak tržní dynamika ovlivňuje nejznámější kryptoměnu Bitcoin a jeho cenové cykly

(Aktualizace: 09.11.2023) Od svého vzniku v roce 2009 Bitcoin zaujal vedoucí pozici v rychle se rozv...